Spring naar inhoud

COVID Certificate

11/09/2021

Oh My F*****g God… Gisteren kreeg mijn vader het horror verhaal te horen van een buren koppel dat plichtbewust gereserveerd had om op restaurant te gaan. Daar aangekomen toonden ze hun kaartje waar de stempels van het vaccinatie bewijs opstonden (niet iedere oudere van begin de 80 zit met ne smartphone bezig) en… mochten omdraaien. Ze mochten er niet in, hét was niet goed of geldig of ok of whatsoever, wat natuurlijk voor de mensen 1) een slag in’t gezicht was figuurlijk omdat ze, net als mijn ouders, zich altijd keurig aan de regels gehouden hebben en 2) omdat ze vonden (en daarin kan ik hun gerust volgen) dat dit toch op voorhand mocht gezegd geweest zijn aan de telefoon in plaats van iemand in het ongewisse te laten. Dé arrogantie bij véél mensen is dat ze er van uitgaan dat tegenwoordig iedereen met een smartphone geboren is én de verwachting standaard is dat ge alles weet staan en kunt doen. Ook in Aalst (O-VL) zou dat volgens het koppel in winkels en restaurants het geval zijn, dat je een EU Digital COVID Certificate op papier moet kunnen voorleggen, wanneer je geen gsm hebt of bij je hebt. De paniek zat er bij mijne pa in, want ons moeder loopt al een paar weken te zagen om eens terug Aalst te gaan verkennen, vooral de winkels dan. Ik hoorde het al donderen in Keulen toen hij met dé vraag bij mij kwam aankloppen.

Gij die van alles op de hoogte zijt en na smartphone hebt, gij moet da toch voor ons kunnen regelen ?“, was zijn reactie toen hij het hele verhaal tegen me gedaan had… Juist, Wildcard zal het wel weer doen…

In eerste instantie, omdat ik zelf véél met de smartphone doe, dacht ik dat dit wel een fluitje van een cent zou zijn. Eventjes een eID op een It’sme zetten, downloaden, afprinten en klaar is kees… dat dacht ik toch en het geeft weer hoe we eigenlijk haast alleen nog in smartphone termen kunnen denken. Het bleek allemaal niet zo simpel te zijn om er aan te geraken, want It’sMe is een app ENKEL voor op smartphones… Daar stond ik dus en werd gedwongen om verder dan mijn digitale neus te kijken.

Gelukkig heb ik een kaartlezer, ik heb dat altijd wel ergens in een lade “voor het geval dat…” liggen, maar heb het zelf in de verste verte nog nooit gebruikt. Eerste keer voor alles dus… Eerst begonnen met de juiste software upgrades hiervan te downloaden en te installeren op de iMac, dan via http://www.mijnburgerprofiel.be ingelogd, kaartlezer ingestoken, elk om beurt mijn ouders hun ID-kaart ingestoken, hun passwoord (dat was ook weer even paniek, want wie weet nog zijn paswoord van zijn identiteit kaart als je dat nooit nodig hebt of gebruikt?) ingegeven, geselecteerd wat ik juist wilde, dit verkregen in PDF formaat en afgeprikt.

Mijn ouders blij en fier lijk ne gieter dat ik het voor elkaar gekregen had én ik opgelucht dat ik nu wist wat ik eigenlijk moest doen van handelingen om er aan te geraken. Weer iets dat we bijgeleerd hebben, want ik vrees dat ik het in de toekomst nog regelmatig zal mogen doen, nu de 3de prik er zo goed als zéker komt en vele instanties waarschuwen voor een nieuwe pandemie die voor de deur staat met één van de mutatie versies van het virus.

28 reacties
 1. Het kan ook makkelijker: Je kan ook 24/24 de helpdesk bellen op 078/78 78 50 (in Vlaanderen) of 02/ 214 19 19 (voor Brussel), dan wordt je certificaat per post opgestuurd.

  Geliked door 3 people

 2. Gewoon erg dat men het overal begint te vragen.
  En ja men moet soms even zoeken en als je er dan niet in thuis bent sta je er mooi.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik wist niet dat het wettelijk is om dit te vragen in België. In Brussel pas vanaf 1 oktober, voor zover ik weet en in Vlaanderen wordt er nog over gediscussieerd. In Wallonië komt het er sowieso nooit.
  Ik zou het trouwens geen slechte zaak vinden. En dat kan op papier, so what’s the problem?

  Geliked door 1 persoon

  • Ik heb er géén probleem mee, ik wou er even mee aankaarten hoe erg we allemaal (zij het dan voor de ouderen qua leeftijd die niet meteen handig hun weg met ne smartphone weten) in smartphone handelingen denken en haast niet weten hoe we de papieren versie verkrijgen, wanneer men daar om vraagt als je géén smartphone hebt.

   Dat verplichten en wettelijk maken, ik hoor dat allemaal graag zeggen, maar wat als een restaurant uitbater je niet wil binnenlaten als die papieren versie niet kunt tonen om te bewijzen dat ge gevaccineerd zijt? wat dan? politie bellen? ’t zullen er zich veel haasten denk ik…

   Geliked door 1 persoon

   • In Frankrijk werkt het nochtans prima hoor.

    Ik zat gisteren bij de kapper die een discussie had met een anti-vaxxer. Die dame vond dat het niet kon om dat te verplichten waarop de kapper repliceerde: en wat als ik in oktober of november weer dicht moet omdat de cijfers weer oplopen? Ga jij mijn kosten betalen?

    Het wordt hoog tijd dat mensen eens niet alleen aan zichzelf denken.

    Geliked door 1 persoon

    • Aangaande wat je nu zegt, ben ik het volledig met je eens. Ik heb het gewoon moeilijk met alle truien van de foor die m’n nu bovenhaalt. Voor ouderen die hun kaart, met stempels van hun vaccinatie kunnen tonen (alle info staat daar ook op) zou die voor mensen die niet computer vaardig zijn, moeten volstaan, maar nee, m’n wil percentage het EU digital covid certificaten er in België doorduwen, alsof dat het enige is wat correct is…

     Aan de andere kant begrijp ik het dan ergens weer wel als je krantenartikels leest en het hoor in’t nieuws, hoe een medewerker van een vaccinatie centrum kan frauderen met die zaken, dat m’n dan bij de overheid op de achterste poten staat om hun geloofwaardigheid te behouden in het systeem, dat kan ik goed begrijpen.

     Geliked door 1 persoon

 4. Er zijn nog heel wat mensen die niet met pc, app of wat dan ook kunnen werken. Zo help ik mijn buren met hun betalingen. Zij weten niets over internet en al wat daar bij hoort ook al zijn ze pas midden de 60.

  Geliked door 2 people

  • ja, is bij mijn ouders ook zo, die mensen zijn van een andere generatie waarin dat allemaal niet bestond en de enige “verplichting” was met je handen kunnen werken om vooruit te komen…

   Nu is het standaard omdat ze in veel spotje de vriendelijke oma en bompa opvoeren die uitvoering met smartphone en tablet werken of de indruk geven bezig te zijn, dat iedereen van die leeftijd dat maar moet kunnen…

   Geliked door 1 persoon

   • Ik ben 60plus en werk met de pc. Ik besef maar al te goed dat ik achter ben met apps die scannen en weet ik veel.

    Geliked door 1 persoon

    • Mijn vader weet ondertussen, na 1 jaar “training” van mij, hoe hij zijn tablet moet aanzetten en de app voor zijn bank zaken moet openen en gebruiken. Da’s voor die mens al een enorme prestatie. Ik ben hem nu aan’t leren wat facetimen en videobellen zijn, zodoende dat ie op een bepaald uur, wanneer ik terug zou werken, ik met hem kan video bellen.

     Dit kan allemaal kinderlijk gemakkelijk klinken voor ouderen die daar mee weg en mee zijn alsof ze den tv aanzetten, maar voor hem is dat een ferme opgave en dan heb ik m’n moeder nog zover niet gekregen…

     Geliked door 1 persoon

     • Ik weet met moeite hoe de digitale TV werkt. Dat laat ik aan mijn vrouw over.

      Geliked door 1 persoon

      • Ja daar zeg je zoiets, vanaf 1/10/2021 stopt het analoge gedeelte van tv kijken en is er niets anders meer dan het digitale, nu heeft dat voor mij ook 2 jaar gekost, met alles opschrijven voor hun, maar bon, dat kunnen ze nu toch al 😉

       Geliked door 1 persoon

 5. Wat een gedoe zeg… Wij hebben zelfs geen printer in huis, dat belooft!

  Geliked door 1 persoon

 6. Het is inderdaad niet simpel voor de oudere generatie.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

peterbake

The greatest WordPress.com site in all the land!

Tiernnadrui

Dans in de regen

Affodil houdt de natuur in de kijker

Het leven in de natuur en binnenskamers

Vief

50-plus contentement

bentenge

There is a crack in everything. That's how the light gets in/out.

Matroos Beek

Grensgevallen

saania2806.wordpress.com/

Philosophy is all about being curious, asking basic questions. And it can be fun!

Dit is Leen

een blog over vanalles: groener (proberen) doen, boeken lezen, veel eten en mijn moestuin.

De dingen des levens !

Dagdagelijkse dingen die je nergens anders leest.

De Bende van 6

Nieuw samengesteld gezin van 6 en onze avonturen, gedachtenspinsels en gevoelens.

BERTJENS

Zij. Diversen.

Come join in

Dingen, gebeurtenissen die ik door mijn ogen zie en filter naar hier.

Miss B Blogz Thingz Over...

Girlz Talk with the Girlz Shoplogs Reviews Tea Time Musthave Alerts Real Talk

Life in words Part II

Het leven zoals het is als 40+er

Huisvlijt

Huis, tuin, keuken en lifestyle blog

naast mijn schoenen

Love Everlasting Courage

Pippi's hometown

een blog met sterke verhalen

Menck Weserhütte

Georganiseerde spontaneïteit.

GoAnnelies

Passie als toverwoord

Yakymour

Beauty, fashion, beauté, art and lots of love

aklosblog

Tijdreizen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Mijnnikonenik a way of life

fotografie: Joke Devliegher

Liquid skies

Silent people have the loudest minds

Screendependent

Alles over films, series en meer

Thomas Pannenkoek

Een Simpele Ziel ondergaat zijn leven

van dichtbij

over het zout op m'n huid, spruitjes met spiegels en de rammelende rest

Morgaine's Passions

Live life to the fullest

ZoSammieEnzo

Interieur blog vol wooninspiratie met een persoonlijk tintje.

Deborah Hamar

Just me . . .

kribbels uit mijn leven

een kijk in mijn gedachten en de gebeurtenissen uit mijn dagelijks leven, heel gewone dingen, misschien ook wel heel bijzondere......

Walt's Hoekje

Gewoon omdat het kan

DOLDRIEST

woordspel in beeld

tiny blogt

Tiny kan van alles iets en van niets alles.

Beaunino

Gewoon doorroeien!

Darling Doormat

Wit and Shit on Crete

elegant slumming

So Close & Yet So Far...

Life is a garden of Quotes

Over het dagelijkse leven, over reizen en lezen, over koken, over het lief , gewoon over het leven

%d bloggers liken dit: